Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2007 09:25 - Приказка... без край*
Автор: eleni Категория: Изкуство   
Прочетен: 1713 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 10.09.2007 09:29


Имало едно време един принц. Живеел някъде на майната си, в досаден стар замък пълен с паяжини, рицарски доспехи, бални зали и семейни портрети на предци, облечени в неудобни, но изящни дрехи. Изобщо положението било трагично, но нямало кой да каже това на принца и той си живеел, общо взето спокойно и безметежно, до онзи решаващ момент от всяка приказка, в който на главния герой му се стоварва нещо на главата и тогава, всъщност, приказката започва. На нашия принц това което му се стоварило било прозрението че не той е главният герой в тази история, което, за човек свикнал да смята че мирозданието се върти около неговата личност, си е сериозен удар. А ето как, всъщност, се случило всичко…

В една светла зимна утрин, (защото действието в приказките неизменно се развива или в светли утрини или в мрачни следобеди) нашият принц излязъл на разходка покрай реката, която всеки уважаващ себе си замък има някъде из околностите си, и изведнъж, така както се бил заблеял из пасторалния пейзаж, пред очите му изникнала невъзможна, за епохата на приказката, картина: млада, усмихната жена с въдица в ръка, облечена в мъжки, дебели кожени дрехи, седяща на пън край реката. Пънът, това си личало отдалече, бил тътрен двайсетина метра - от последните дървета, в края на горичката, почти до самата река, личала широката диря разорала снега до замръзналата под него кал. С леко подвикване, момичето метнало въдицата си в дълбоката част на реката, а принцът я гледал, гледал и от съзнанието му, като с гумичка, били изтрити и реката и пасторалния пейзаж и студа и светлата утрин, също и всички онези неща пречещи на мъжете да мислят човешки…А тя била прекрасна не поради някаква дивна красота, не и заради толкова описваните от поетите, крехкост, кръшност и изящество на женското тяло, ами просто защото излъчвала сияещото спокойствие на човек, който е щастлив без да го осъзнава. Принцът не можел да спре да я гледа и сам не разбирал защо става това, само, изведнъж му станало ясно, че в тази приказка може да има само един главен герой и че това, в никакъв случай, не е той самият. Изведнъж, о, толкова изведнъж се срутили като кули, всички негови, дълго изграждани, дълго натрупвани, аристократично наследени, пречки и прегради: забравил си титлите и усещането за важност и знанието за притежаваната над поданиците власт. Ей-така се изпарило и възпитанието му на благородник и всичко това станало толкова внезапно, че принцът чак се изплашил от себе си. Приискало му се някъде да избяга, но, къде, по дяволите, можеш да се скриеш от себе си ?

...


* Виждате, приказката наистина е без край. Вече не помня дори кога  съм я писала, намерих я тия дни из чекмеджетата на компютъра. Не знам какво да я правя. Чакам предложения за завършек. Колкото по-идиотски, толкова по-добре дошли:)


Тагове:   край,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pafka - eto ti o6te edna nedovyr6ena ;)
11.09.2007 21:08


http://pafka.blog.bg/viewpost.php?id=11863

dali ot tqh dvete ne moge da stane edna cqla :))
цитирай
2. estrella - Ще
19.09.2007 20:33
помогна, скоро, обещавам.
цитирай
3. eleni - :)
19.09.2007 20:58
Дори и само намерението е мноооого приятно да се се регистрира, щом идва от теб:) Ако ти дойде настроение - давай.
цитирай
4. анонимен - Всъщност,
21.09.2007 08:46
последното изречение я приключва... Не я довършвай, така е по-хубава.
цитирай
5. eleni - ммммм...
21.09.2007 18:44
... и това съм си го мислила. Ма рекох да пробвам да видя няма ли някой да намери края й на улицата и да ми го донесе:)
цитирай
6. gioia - :))))
27.09.2007 19:45
На моята улица го нямаше, но тя пък е без край :) така, че поне принцът може да потича по нея да го потърси ;-)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eleni
Категория: Лични дневници
Прочетен: 564783
Постинги: 162
Коментари: 1099
Гласове: 4694