Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2009 00:18 - Ако ще се заяждаш
Автор: eleni Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6786 Коментари: 9 Гласове:
15

Последна промяна: 02.11.2010 21:44


Probably I like sex as much as you like smoking. But I do not fuck in your office, so, please - don"t smoke in mine.

Блогът е моето (обществено достъпно) лично пространство. В него пиша каквото ми харесва, без да задължавам когото и да било да чете текстовете ми и да се съгласява с мислите в тях. Пиша за себе си и за някакъв неголям брой познати и приятели. Твърде често пиша за един конкретен читател (различен за различните текстове). Не ме интересува какво разбира или не разбира широката публика от писанията ми. Ако намериш смисъл за себе си в нещо тук, това ще е само нетърсен, но пък чудесен страничен ефект от съществуването на блога. Благодарение на този страничен ефект имам немалко любими познати в мрежата, с които си четем взаимно световете, говорим си глупости, а в отделни случаи преминаваме и към offline общуване.

Не знам каква е целта на блога ми и дали трябва да има такава. Вече трета година изпробвам на вкус различни отговори на този въпрос, но така и не съм се спряла на един единствен. Вероятно, защото не обичам чернобелия подход към света. Това, което със сигурност знам, е какво не искам да има в блога ми. Не искам да има тролове. Не бих поканила в къщата или дори в двора си човек, който тъпо и упорито настоява да се заяжда с нещата, които пиша, без да ме познава и изхождайки от идеята, че ей-сега, преди малко, ме е прочел като отворена книга и ей-сега, след малко, ще си направи труда да ми обясни как всъщност стоят нещата в живота, за да не си го прекарам (живота) в заблуждение. Не, благодаря. Не искам такива хора в блога си. Затова:

Ако не ти харесва/не си съгласен с това, което пиша, имаш два културни варианта:
а) преставаш да четеш и забравяш за съществуването ми
б) ако имаш нещо наистина смислено за казване, намираш културен начин да влезеш в дискусия с мен. Дискусия не означава замеряне с мнения. Дискусия означава внимателно и добронамерено слушане на това какво има да ти каже другият и след това - говорене.

Не, това, че си прочел/а един, два, три, пет или петдесет и пет текста в този блог, не означава, че ме познаваш и знаеш що за създание съм. Не знаеш. Текстовете не са тъждествено равни на авторите си. И обратното;) За теб съм непознат човек, за когото никога няма да разбереш нищо повече от онова, което собствената ти среда, култура и ограничения биха ти позволили да прочетеш в текстове ми. Затова и под повечето от тях стои следният disclaimer /We don"t see things as they are. We see them as we are. /Anais Nin. Четенето на блога ми не ти дава автоматично правото да правиш преценки за характера и живота ми, така както това, че виждаш някакви хора на улицата, не ти дава правото да отидеш да им обясниш колко грешат, че са такива, каквито са каквито ти ги виждаш. 

Ако днес си станал/а със задника напред, нямаш пари, нямаш работа, нямаш гадже, нямаш обща или каквато и да било друга култура, нямаш чувство за хумор, мразиш сините, червените, зелените, циганите, евреите, турците, гърците, румънците, сърбите и всички, които "не са наши хора" (каквото и да влагаш в това) и търсиш на кого/къде да си го вкараш/ изкараш, моля, намери си друго място за целта. Тук едни мили хора са създали опцията за модерация на коментарите. ДА, ако искаш го наречи цензура, но аз безмилостно ще трия всяка простотия, която решиш да напишеш, без да си направиш труда да прочетеш горните редове, защото не искам да изхвърляш боклука  си в личното ми пространство.

За мен всичко гореизписано е въпрос на елементарна социална адекватност. Удивително е какво количество хора (във и извън мрежата) не притежват такава и не биха я разпознали, дори ако им я покажат в клетка с надпис.



Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubima - аплодисменти за написаното!На...
05.12.2009 00:30
аплодисменти за написаното!Напълно подкрепям думите ти)))
цитирай
2. bemberski - Само така.
05.12.2009 12:46
Само така.
цитирай
3. pilcho - Хех
05.12.2009 13:44
именно тези, за които "само" е този пост, няма да го удостоят с внимание...
А на мен пък ми е чудно как можеш да се връзваш на такива дивотии?! Ама щом те забавлява... наздраве!
цитирай
4. eleni - пилец,
05.12.2009 18:58
аз обикновено не им обръщам ФФФнимание, обаче заради тях периодично изключвам опцията за коментари от нерегистрирани потребители, а не искам да го правя. Пък и от доста време насам исках да обЯсня как я виждам таз работа с коментарите, в случай, че някой не ме е разбрал;)

ай наздраве:))))
цитирай
5. baletlnetpepas - и така,
08.12.2009 13:18
прочетох с голямо внимание този пост, още повече че на няколко пъти блогърката Север ме препращаше към него, а е и известно, че аз нося с гордост названието трол.

Всичко е много хубаво, но откривам едно вътрешно противоречие в този текст, ако текстовете са ти сами за себе си и не разкриват личността ти (защото никой не може от един текст да наприви извод що за човек си), защо се впрягаш на критики отправени към тестовете ти?
Примено, един текст може да е тъп и когато човек го нарече тъп, това не значи, че ти си тъпа. И обратното е валидно, ако един текст е хубав, и човек до нарече хубав, то ва не значи, че ти си хубава!
Ако наистина смяташ така, обаче този текст започва да губи смисъла си! Какво ни казваш? Четейки ме не можете да ме нападнете защото аз не съм текста! Ами че това е от ясно по-ясно. Приеми обаче, че като някой ти напада текста не напада теб и недей да подскачаш като ужилена. Подскачаш ли като ужилена, то това може да се приеме, че в същност се идентифицираш с текста, а идентифицираш ли се с него, то тогава дай право на четящия те да съди за теб по него, защото ти си текста!

Благодаря за вниманието
твой
Балетлнетпепас
цитирай
6. eleni - благодаря за учтивия коментар:))))
08.12.2009 15:10
Никога не съм гледала на теб като на класически трол, най-малкото, защото не влизаш в категорията "тъп".

Не твърдя, че текстовете ми са сами за себе си. Естествено, че присъствам в тях - искам или не. Но наистина не мисля, че само от четенето на нечии текстове можеш да опознаеш човека. Не можеш. Човекът е много повече от текстовете, които пише. Дотук добре. Има обаче едни граждани, които прочитат даден текст и решават да се изкажат експертно. Не спорят с текста, повярвай ми (говоря за конкретните случки из моя блог, а не изобщо). Спорят с това, което са разбрали от написаното, след като са му направили един (меко казано) буквален прочит. И - което всъщност е дразнещото - го правят грубо и в повечето случаи с бликаща от изказването тъпота.

Далече съм от това да подскачам като ужилена:) Просто не ми харесва да разчиствам боклук, изсипан в блога ми от някакви хора, които не познавам и не искам и да познавам. А настоящият диалог е живото доказателство, че не пускам зъбки и нокти срещу хората с различно мнение, стига да са го изказали по човешки начин.

Обобщавам. В текста си казвам: Четете ме, ако намирате смисъл/удоволствие в това. Не четете буквално. Текстовете казват много неща на много планове. И премълчават още повече. Не нападайте, вместо това водете разговор - с мен или с текста, няма значение.

благодря за разговора:)
твоя
Е.


цитирай
7. eleni - @bale
09.12.2009 14:49
виж на какво попаднах днес:

http://www.itsnicethat.com/articles/2042-most-comments-suck-discuss

Темата с коментарите, подхваната по супер свеж начин. Още не съм я дочела докрай, но реох да я споделя и ще ми е драго да чуя, ако ти хрумне нещо:)
цитирай
8. анонимен - Няма как и аз да не се намеся разбира се.
10.12.2009 00:53
Самото споменаване на думата трол е достатъчно да привлече интереса ми, тъй като за разлика от балетлнетпепас (както уважаемите автори на блога добре отбелязаха) аз съм класически трол.

За съжаление не успях да прочета този масивен блок от текст, но все пак забелязах няколко ключови думи, от които добих доста добра представа за съдаржанието му.

Няма да се впускам в обяснения какво точно е трол и какво не е, но все пак искам да отбележа, че уважаемите елени (ако името на блога не идва от животните, а от прекрасното българско име Елена, нека бъда извинен) доста некомпетентно поставят троловете и анонимните коментиращи под една шапка.
цитирай
9. eleni - @bbbb
10.12.2009 11:46
Не съм и очаквала друго;) Дори бях започнала леко да се притеснявам, че още не си се появил. Сега вече всичко си е на мястото.

Уважаемите елени ще се радват да ги просветлите за разликата между анонимния досадник и обикновения трол, без в това да влагам и грам сарказъм. И макар множественото число да е винаги удачно, името на блога идва от прекрасното гръцко име Eleni, от което произлиза и прекрасното българско име Елена.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eleni
Категория: Лични дневници
Прочетен: 563315
Постинги: 162
Коментари: 1099
Гласове: 4694